Pentru a beneficia de un venit adecvat şi sustenabil la pensie, în condiţiile declinului demografic şi creşterii speranţei de viaţă, pe lângă contribuţia la fondurile de pensii pilon II, ar trebui încurajată participarea la un fond de pensii facultative pentru a suplimenta sursele de venit la pensie şi pentru a creşte valoarea pensiei private, consideră Dan Armeanu, vicepreşedintele ASF pe Sectorul de Pensii Private.
Domnia sa a declarat: "Având în vedere faptul că, depozitele populaţiei la bănci au crescut cu 8,8% în ultimele 12 luni, respectiv 5,2% în termeni reali, ar fi benefic ca o parte din sumele economisite să se îndrepte şi spre investiţii în fondurile de pensii facultative, care asigură un venit suplimentar la pensie, în condiţiile unui randament ridicat pe termen lung şi o dispersie prudentă a riscului. Concomitent, ar trebui avut în vedere şi un calendar de creştere graduală a contribuţiilor, ceea ce ar genera pe termen lung majorarea cuantumului pensiei private".
Rata de rentabilitate a fondurilor de pensii private Pilon II a depăşit rata inflaţiei în luna septembrie şi este mai ridicată decât dobânda pe un an la depozitele la termen.
Vicepreşedintele ASF a precizat: "În luna septembrie rata de rentabilitatea a fondurilor de pensii Pilon II a depăşit rata inflaţiei (4,3%), cu un procent ce variază între 0,43% şi 1,52% şi este, totodată, mai ridicată decât dobânda pe un an la depozitele la termen. Rata anuală de creştere a activelor a fost de 26,15%, demonstrând că sistemul de pensii administrat privat a atins un nivel sustenabil de dezvoltare şi se află într-o perioadă de consolidare şi de stabilitate, în condiţiile în care activele nete au depăşit 13 miliarde euro în luna septembrie".
Potrivit domniei sale, contribuţiile brute lunare au consemnat o creştere de aproximativ 13% în septembrie 2019 faţă de decembrie 2017, aceasta fiind determinată în principal de creşterea câştigului mediu salarial net de aproximativ 35% în ultimii 3 ani şi de creşterea semnificativă a numărului de salariaţi.
Totodată, domnia sa a mai spus că în calitate de investitori, fondurile de pensii private au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital autohtone şi la creşterea segmentului investitorilor instituţionali pe termen lung şi indirect la creşterea economică, prin redirecţionarea eficientă a resurselor financiare disponibile.
"Ponderea investiţiilor în acţiuni tranzacţionate pe piaţa de capital din România este în jur de 20% din activul total şi se ridica la o valoare de aproximativ 2,5 miliarde euro, asigurând un anumit grad de rezilienţă a pieţei şi contribuind la atingerea statutului de piaţă emergentă. Din perspectiva duratei obligaţiilor, fondurile de pensii au de regulă un comportament investiţional contraciclic, care atenuează şocurile în perioade cu volatilitate ridicată a pieţelor de capital, conducând la echilibrarea pieţei şi asigurarea stabilităţii financiare", a mai afirmat vicepreşedintele ASF.
Importanţa fondurilor de pensii private în economie, este evidenţiată şi de mărimea activelor fondurilor de pensii private, care a fost de 5,8% din PIB, nivel atins în luna iunie 2019, potrivit domnului Dan Armeanu.